Leonardo da Vincis flygmaskiner

Standard

Den store konstnären Leonardo da Vinci, målade inte bara stora konstverk som Mona Lisa och Nattvarden, han var också en stor uppfinnare, långt före sin tid i många fall. Hans uppfinningar gäller inte enbart flygmaskiner, utan han skissade också upp vapen, krigsmaskiner, vatten system och en hel del annat.

flying_man_da vinci_181906880

Han skissade bland annat fram en modell på en tidig helikopter, vars vingar bestod av en skruv som skulle beklädas med linnetyg, vars porer skulle bestrykas med stärkelse, för att bli mer bärande. Skulle denna skruv kunna snurra fort, skulle spiralen kunna ta sig högt upp. Med denna ide i åtanke, så levde Da Vinci under 1452 till 1519 och några av de första bemannade helikoptrar som kunde flygas under kontrollerade former, tillverkades i den tidigare delen av 1900-talet, 400 år senare.

Hans fascination för möjligheten för den flygande människan, har legat till grund för dagens flygplan. Han studerade och inspirerades utav  fåglar och fladdermöss och uppfann en trärams konstruktion med en vingbredd på 10 meter. Den skulle kläs med råsilke för hållbarhetens och lätthetens skull. Piloten skulle ligga på en platta centrerad mitt under maskinen och trampa på pedaler och vrida spakar, för att få vingarna att flaxa. Dock är konstruktionen som sådan, att den inte kan lyfta av sig självt från marken, men om den väl kommit upp i luften kan den mycket väl ha klarat av att flyga.